Ademfrequentie
Stel je ligt op de bank, beetje onderuit gezakt, buik ontspannen met een filmpje aan. Je voelt je rustig en ademt rustig. Hoeveel ademteugen zou je dan nemen in een minuut?
In rust is dat tussen de 12-15 ademhaling per minuut, waarbij je de in- en uitademing als 1 ademhaling telt met een rustpauze. Wanneer je meer dan 15 ademhalingen hebt, adem je te snel en geef je signalen van stress af aan je lijf.
Maar nu lig op dezelfde bank met dezelfde film en opeens gaat de telefoon en je hoort dat je moeder in het ziekenhuis ligt met kritieke toestand. Je staat opeens ‘aan’ en je adem frequentie neemt toe.
Deze frequentie kan oplopen tot wel 30 x per minuut. Deze reactie ontstaat in dit geval uit een emotie/angst.
Dit heet hyperventileren en zal ik in een ander blog verder uitleggen.
Wat is nu hyperventilatie? Hoe ontstaat het en wat gebeurt er in je lijf?
Wat is een normale ademhalingsfrequentie?
Wat is een normale ademfrequentie?
Dat is denk ik een goede vraag, want een goede ademfrequentie is van grootbelang voor je gezondheid.
Als we er van uit gaan dat je een normale ademhaling hebt, adem je zuurstof in en blaas je koolstofdioxide uit.
Je hebt keuze om adem te halen via de neus of via de mond. Tijdens de inademing stroomt lucht via je neus of mondholte door de luchtwegen naar je longen. De longen bevatten luchtblaasjes waar de gasuitwisseling plaatsvindt. Hierbij wordt zuurstof vanuit de lucht opgenomen in het bloed en koolstofdioxide afgegeven aan de lucht. De zuurstofarme lucht en koolzuurrijke lucht wordt weer uitgeademd.
Dat is éen ademhaling.
We ademen gemiddeld 12-14 keer per minuut wanneer we wakker zijn en 6-8 als we slapen. Als we goed ademen. Dat komt neer op ongeveer 15.840 keer per dag.
Als we ervan uitgaan dat een ademteug zo’n 400-500 ml lucht bevat, wordt er heel wat lucht verplaats op een dag.
Nu is het misschien leuk om eens bij jezelf na te gaan hoeveel je zelf ademt. Ademen is normaal een onbewust proces en gaat vanzelf. Bij inademing gebruik je je ademhalingsspieren en bij uitademing is het een passief proces waarbij je middenrif weer in natuurlijke positie komt.
Pak maar eens een pen en papier en tel je in en uitademingen door ze op papier te tekenen in een golvende beweging.
Doordat je dit nu bewust wordt ga ja vaak je ademhaling beïnvloeden. Tel simpelweg in een minuut tijd hoe vaak je inademt en probeer dat vanzelf te laten gaan zonder dat je het verandert. Adem zoals je normaal ook doet.
Te veel ademteugen wijst op onjuiste ademhaling.
Normaal is tussen de 10-15 ademhalingen, maar als we medisch gaan kijken is het gezonder om nog rustiger te gaan ademhalen.
Dit zou een ademfrequentie zijn van 6 x per minuut, zelfs als je traint kan je 1-2 keer bereiken. Waarbij de buik helemaal ontspannen is en uitzet bij de inademing. Veel mensen hebben juist bij inademing dat ze hun buik naar binnen trekken in plaats van naar buiten. De buik ontspannen is heel belangrijk voor een gezonde ademhaling.