Ademhaling

en energie

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Volgens de oude Grieken is energie de kracht die alles in ons universum in beweging houdt.

Hoe fijn is het om de dag te beginnen met energie! Maar laten we eerlijk zijn, hoeveel mensen worden er niet zo wakker en beginnen de dag met weinig energie. Wat is energie eigenlijk en hoe kunnen we ervoor zorgen dat we vol energie de dag doorkomen? Een juiste ademhaling kan je hierbij ondersteunen.

Herken je het dat dat je moe wakker wordt en eigenlijk denkt, heb ik wel geslapen?..want zo voel ik mij niet, ben kapot. Uitgerust wakker worden lijkt dan zo ver weg. Pff en de dag moet nog beginnen.

Je krijgt van juist ademhalen energie en van niet juist ademhalen een moe gevoel.

Dat heeft te maken celademhaling. Het proces waarbij in een cel, meer specifiek in een mitochondriën, door oxidatie van koolstofverbindingen in de citroencyclus en de oxidatieve fosforylering uit adenosinedifosfaat (ADP) adenosinetrifosfaat (ATP) wordt gevormd, onder gebruik van zuurstof en de productie van kooldioxide.

Wat zegt dat nou?.. want dat klinkt behoorlijk ingewikkeld. Wij bezitten energiefabriekjes, mitochondriën die bepalend zijn voor hoe wij ons voelen in ons lijf en energie.

Zoals James Nestor zegt:
Adem in. Adem uit. Herhaal 25.000 keer.
‘Er is niets essentiëler voor onze gezondheid en ons welzijn dan in- en uitademen, zo’n 25.000 keer per dag.

Het doet er wel degelijk toe hoe we ademhalen. Ons vermogen om te ademen is in der loop der eeuwen achteruitgegaan. Bloeddruk wordt verlaagd, sportprestaties verbeteren en het zenuwstelsel komt in balans.’

Ademhalen heeft invloed op zoveel processen en deze processen hebben ook invloed op elkaar. En heeft alles te maken met je energie. Het lichaam heeft energie uit het ATP nodig voor celgroei, productie van hormonen, cel herstel maar ook spijsverteringsenzymen.

Ademhaling en de aanmaak van ATP

ATP is de energieleverancier van de cel en levert energie voor al deze processen in ons lichaam. ATP staat voor adenosinetrifosfaast. Dit is een stof dat de cellen in staat stelt om energie om te zetten in spieroefeningen. ADP is een precursor voor de aanmaak van ATP. Of te wel een chemische stof die tijdens een reactie in een andere stof wordt omgezet. Het is de voorloper voor een bepaalt eindproduct. In dot geval de ATP.

De mitochondriën zorgen voor aanmaak van ATP uit suikers en vetten tijdens het proces van verbranding. In de cellen worden de glucose en vetten in de mitochondria, de energiecentrales van de cel, met behulp van zuurstof verbrand. Gedissimileerd. Bij de dissimilatie van glucose wordt de vrijkomende energie opgeslagen in moleculen ATP. ATP is dus de energieopslag/accu van de cel.

Het lichaam heeft zuurstof nodig en dat wordt voldaan via de longen en het hart.
Ademhaling is dus het dissimilatieproces in de cel (celademhaling) waarbij organische stoffen volledig worden omgezet (geoxideerd of wel verbrandt) met als doel de vorming van de ATP. Deze nodig voor transport, beweging en groei (assimilatie). En glucose is het sleutelmolecuul.

Bij ademhaling wordt glucose omgezet in ATP, wat zorgt voor energie. Hierna komen er allerlei andere processen zoals de glycolyse en de citroencyclus. Hierover meer in een ander blog. Je hebt aërobe (wat betekent met zuurstof) en anaërobe ademhaling (wat betekent zonder zuurstof).

De route om de ATP te creëren hangt af van het feit of er voldoende zuurstof aanwezig is om de aerobe ademhaling te ondergaan. Als er niet genoeg zuurstof aanwezig wordt er een anaerobe ademhaling gecreëerd.

De meest bekende anaerobe processen staan bekend als fermentatie. Fermentatie maakt veel minder ATP en geeft in de meeste gevallen ook bijproducten van melkzuur.

De melkzuurfermentatie is het type anaerobe proces dat mensen ondergaan als er zuurstoftekort is. Denk hierbij bijvoorbeeld aan langeafstandslopers die ervaren een opeenhoping van melkzuur in de spieren. Er is te weinig zuurstof om het lichaam van de juiste energie te voorzien.

Mitochondria zijn cruciaal. Het aantal mitochondriën in je lijf is bepalend voor hoe fit en gezond je bent en hoe energiek jij je voelt.

Stikstofmonoxide speelt een belangrijke rol bij het reguleren van de bloeddruk, bloedstolling, bloedtoevoer naar de spieren, afweer tegen bacterien en kankercellen, De oogboldruk, slaap, en nog veel meer.

 

Neusademen kan het gehalte aan stofstofmonoxide verzesvoudigen.
Dat zorgt voor wel 18 procent meer zuurstof opname dan door je mond ademen.

Door jarenlang door je mond te ademen kan je chronische verstopping krijgen, neusholten die blokkeren met weefsel. Er zijn onderzoeken dat mensen binnen 6 weken met neusademen en ’s nachts neus af plakken hun neus weer openging.

 

Dus allemaal tape kopen en afplakken die mond, ook lekker rustig..;-)

Scroll naar boven