Help! Ik kan niet goed doorademenen

Als we kunnen zeggen dat 1 op de 3 mensen verkeerd ademt dan zijn dat er een hele hoop.

Regelmatig hoor ik dat het voor veel mensen zo lastig is om goed te kunnen doorademen. Zeker in het stadium als men er bewust van wordt hoe ze eigenlijk ademen. Lijkt alsof die buik in de weg zit. Daar ergens onder die buikspieren of dat laagje vet.

Als we kunnen zeggen dat 1 op de 3 mensen verkeerd ademt dan zijn dat er een hele hoop. En is er veel winst te behalen. We praten over het verbeteren van gezondheid, beter gaan slapen, energieker voelen en zelfs je gemoedtoestand. Wat er gebeurt als je niet goed kan doorademt, heeft onder andere te maken met je psoas.

Psoas wordt ook wel beschouwd als ‘spier van de ziel’. Het omgeeft het belangrijke energiecentrum in het lichaam. Een soepele en sterke psoas geeft ons aarding en laat energiestromen door spieren, botten en gewrichten. Kortom, een gezonde, soepele en sterke psoas biedt vele voordelen voor onze gezondheid.

Hij is niet makkelijk te vinden in je lijf en is ook lastig aan te voelen. De spier ligt diep in je binnenste. Deze massieve spier van ongeveer 40 cm lang verbindt de ribbenkast, het diafragma en de romp rechtstreeks met de benen. Eigenlijk bestaat de psoas uit drie spiergroepen: illiacus-spierpsoas major en psoas minor. Samen wordt het ook wel de ilopsoas genoemd.

Psoas lendespier en iliacus darmbeenspier

Deze spieren bevinden zich aan beide kanten van de wervelkolom. Ze zijn actief als je staat of zit, om de rug rechtop te houden. Het is meer een houding spier dan een bewegingsspier. De spier is niet direct verbonden met het bekken. Wel wordt het bekken door deze spier beïnvloed.

Aangezien de psoas invloed heeft op je vecht-vlucht-of bevriesreactie, geeft het belangrijkste signalen door aan je centraal zenuwstelsel. Daarom is het een emotionele spier die de gevoelens reflecteert die je diep in je onderbuik voelt. Ook wel je intuïtie genoemd.

Als hij aangespannen is en strak staat kan dat nadelig zijn en het heeft invloed op je ademhaling. Wanneer je veel stress ervaart zal hij hierop reageren door gespannen te blijven waardoor hij korter wordt. Een verkorte psoas geeft weer signalen af aan het lichaam dat er gevaar dreigt.

In dit geval spant de psoas zich dus automatisch aan, klaar om te vechten, te vluchten of te bevriezen. De belangrijkste reactie van ons lichaam op angst en stress is flexie van de romp en dat is weer precies de functie van de psoas. Om te kunnen vluchten of te vechten moeten we eerst onze romp in flexie brengen. Flexie betekent buigen. In deze positie staat hij aangespannen.

Uiteindelijk doordat hij te lang strak staan verkort deze spier chronisch. Het gevolg daarvan is klachten zoals lage rugpijn, problemen aan de tussenwervelschijven, kniepijn, scoliose. Naast deze structurele problemen heeft een strak staande psoas effect op de organen in de buikholte en zorgt voor dysfunctionele diafragma ademhaling. Gevoel van niet goed kunnen door ademen.

Het diafragma heeft directe invloed op de ademhaling en de angst reflex. Het is de belangrijkste ademhalingsspier. Bij aanspanning van het middenrif, vlakt deze af waardoor de inhoud van de borstholte toeneemt en lucht naar binnen gezogen wordt. Bij uitademing ontspant het middenrif zich, waardoor de koepelvorm zich herstelt en lucht naar buiten kan stromen.

Het diafragma staat in verbinding met de psoas. Je manier van ademhalen wordt dus ook beïnvloed door de conditie van je psoas. Ontspannen psoas is dit heel belangrijk voor gezonde ademhaling.

Scroll naar boven