Wat doet stress met mijn ademhaling?

Ademhaling en stress

Mijn telefoon gaat over en ik geef gas, alleen het stoplicht stond nog op rood! Het ging net goed zeg, fietser niet geraakt. Ik zoek mijn koptelefoon en kan hem niet vinden. Ik zoek echt een tijdje maar ben doodmoe, dan kom ik hem tegen in de koelkast?! Hoe bizar. Ik word gek, gaat er door mijn hoofd.

Mijn adem zit hoog en weet niet wat er met mij gebeurt. Ik krijg kramp op mijn borst en tranen lopen over mijn wangen. Ik krijg het heel warm, krijg geen lucht! Paniek!

Na heel wat jaren te ontkennen en maar doorgaan, ben ik op die dag geknakt. Zo noem ik het maar, want ik liep compleet vast en kon niet meer. Hoe sterk moet je van jezelf zijn om maar niet te hoeven toegeven dat het niet meer gaat. Langdurige stress is killing.

Maar wat is er nu eigenlijk aan de hand? Wat gebeurde er met mij, waarom krijg ik geen lucht? 

Ik noem het kortsluiting en al mijn alarmbellen stonden aan. Rood licht. STOP. Tijd om stil te staan. Als je zoveel stress ervaart wordt de aanmaak van stresshormonen gestimuleerd.

Cortisol en adrenaline worden aangemaakt en zorgt ervoor dat je lichaam uit balans gaat. Simpel uitgelegd, van rustmodus schakelen we over op strijd- of vluchtmodus. 

Het sympathicus zenuwstelsel staat op scherp. Als je daar te lang in blijft hangen kan je klachten krijgen, gezondheidsklachten.

Scroll naar boven