‘Just breath’
Als je nu eens bedenkt hoeveel je per dag in en uitademt en hoeveel lucht je verplaatst met in en uitademen, dat is heel wat.
Je longvolume kun je niet veranderen, je longen zijn per lichaam precies op maat gemaakt. Niet iedereen heeft dezelfde longinhoud, omdat iemand die klein is zal minder zuurstof nodig zal hebben, want zijn lichaam is kleiner. Deze heeft dus minder bloed te transporteren en zal ook minder bloed in zijn lijf hebben.
De hoeveelheid bloed in het menselijk lichaam is 7% van het lichaamsgewicht, en dit bestaat ongeveer voor de helft uit water. Het vervoer van zuurstof gebeurt in je bloed. Zuurstof in de lucht, die je door in te ademen in je longen krijgt, wordt in je bloed gebonden aan hemoglobine (Hb), de rode kleurstof in de rode bloedcellen. Die bloedcellen brengen de zuurstof naar weefsels en organen in je lichaam.
Gemiddeld heeft een vrouw 4,5 liter bloed en een volwassen man 5,6 liter bloed in het lichaam. Zomaar een weetje.
Je vitale capaciteit van je longen heeft te maken met je gezondheid en conditie van je longen. Als je een longziekte hebt, bijvoorbeeld longemfyseem zal je capaciteit flink minder zijn.
Laten we er nu vanuit gaan dat je gezond bent en eens uitrekenen hoeveel je gemiddeld per dag lucht verplaatst. Of laat we eens kijken hoeveel liter je in een leven inademt.
Het volume van éen ademhaling kan erg variëren, maar we zijn op zoek naar een gemiddelde. Zonder dat je extra inspanning levert. Voor een teugvolume kun je en schatting van 7 ml/kg lichaamsgewicht nemen.
Dus iemand van 70 kg heeft gemiddeld een teugvolume van 490 ml per keer. Daar maken voor het gemak even 500 ml van.
De gemiddelde frequentie bij een gezonde volwassene in rust, dus zonder extra inspanning is 12-15 ademhalingen per minuut. Dat is een schatting en zal beïnvloed worden als je bewust met je ademhaling aan de slag gaat. Waarschijnlijk zal na wat beoefening de frequentie naar beneden gaan.
Laten we 12 ademhalingen keer per minuut nemen. Dat is 720 per uur en is 17280 per dag dat je ademhaalt en dat is per jaar 6.307.200 ademhalingen! en dat gaat allemaal vanzelf.
Stel je wordt 70 jaar oud en we nemen 500 ml (0,5 liter) voor teug volume met frequentie 12 x per minuut.
60 (min) x 24 (uur) x 365 (dagen) = 525.600 minuten per jaar.
Als je dat keer 70 jaar vermenigvuldigt krijg je 36.792.00 minuten voor iemand van 70 jaar en een levensduur heeft aan minuten.
36 miljoen minuten in levensduur.
Nu nog stapje verder om te berekenen hoeveel liter lucht een 70-jarige man in zijn leven inademt.
0,5 liter teugvolume x 12 ademteugen x 36.792.000 minuten (70 jaar in minuten) = 221.832.000 miljoen liter lucht!
Dus deze man ademt 221.832.000 liter lucht in, in zijn leven van 70 jaar lang.
Wat een ongelooflijk sterk mechanisme moet dat zijn en dat je lichaam dit autonoom doet. Het is belangrijk om je ademhaling te onderhouden. Net als een auto onderhouden moet worden.
Als je je bewust wordt van je ademhaling, wordt je je ook bewust van je gezondheid. Veel mensen ervaren bijvoorbeeld stress of hebben een onder liggende aandoening wat invloed heeft op de ademhaling. En dus op je gezondheid.
Door oefenen van je ademhaling kun je je ademhaling weer gezond krijgen. Heel veel mensen ademen niet op de juiste gezonde manier. Veel meer dan je zou denken. De B-mind ademhaling is goed te beoefenen en kan je helpen om fitter en gezonder te worden.
Zo kan je je minuten levensduur verlengen.
De energie verloopt in een vaste volgorde en duurt 24 uur. Ieder orgaan is 2 uren per etmaal optimaal. Tijdens deze twee uren is het betreffend orgaan dus extra hard aan het werk.
Precies 12 uur later is dit orgaan juist weer op zijn zwakst. Volgens de Chinese orgaanklok is elke twee uur een specifieke meridiaan het meest actief, een andere meridiaan is dan juist het minst actief.
In je ademhaling zit energie waardoor je batterij in je lichaam gevoed wordt. Dus stel je eens voor als je bedenkt wat er met je energie gebeurt wanneer je geen verse zuurstof inademt.
Als je dat omdraait kan je door ademhaling je energie ook beïnvloeden. De longmeridiaan zorgt via de inademing voor nieuwe levensenergie. Weer komt naar voren hoe belangrijk ademen is!
Door de uitademing verwijdert hij afvalstoffen uit het lichaam. Deze functie heeft hij gemeen met de dikke darm-meridiaan. Zowel de long als de dikke darm meridiaan spelen een belangrijke rol bij het uiten en loslaten van verdriet en pijn.
Bij een goede gezondheid stroomt Ki gelijkmatig door de meridianen en is er sprake van een sterk zelfhelend vermogen. Klachten ontstaan wanneer er een onbalans is in Ki en onze energie niet vrij kan stromen.
Dus als je longmeridiaan uit balans is, dan kun je je verdrietig voelen of vind je het moeilijk om je te uiten. Innerlijke leegte, ontevredenheid, gevoelens van minder waardigheid.
Een chronische disbalans van de longenergie komt fysiek onder meer tot uiting in vermoeidheid. Elke cel in het hele lichaam krijgt zijn energie van de longen.
Lichamelijke klachten zijn, astma, hoesten, bronchitis, sterke haaruitval, allergische huidreacties.
Waar zit die onzichtbare niet vastpakkende meridiaan die we wel kunnen voelen?
Hij start in de buikholte, net boven de navel en gaat van daaruit naar beneden richting de dikke darm.
Vanuit de dikke darm stroomt hij weer naar boven, door het middenrif en verbindt zich daar met de maag. Via de longkwabben stroomt de meridiaan verder omhoog, tot aan de hals. Hier komt hij aan de oppervlakte, aan de voorkant van de schouder, net onder het sleutelbeen. Vervolgens loopt hij over de boven- en onderarm, via de pols naar de buitenkant van de duim. Een vertakking loopt vanaf de pols naar de wijsvingertop, waar hij verbindt met de dikke darmmeridiaan.