Onze longen als afvalverwerker?
Onze ademhaling is nauw verbonden met ons lymfesysteem. Dit systeem is verantwoordelijk voor het afvoeren van afvalstoffen in ons lichaam, maar het speelt ook een belangrijke rol in ons immuunsysteem. Ook hier is onze ademhaling weer van groot belang. Maar op welke manier precies?
Wat is het lymfesysteem?
Het lymfesysteem bestaat uit lymfeklieren, -vaten en -weefsels. Wist je dat jouw lichaam bijna 200.000 km aan lymfevaten heeft? Dit is twee keer zoveel als alle bloedvaten in jouw lichaam!
Je lyfmesysteem speelt een belangrijke rol in de afweer tegen ziekten en infecties en bij het opruimen van afvalstoffen uit weefsels. Daarnaast zorgt het lymfestelsel dat het vochtgehalte van de weefsels in het lichaam op peil wordt gehouden. Het lymfesysteem is ook verantwoordelijk voor het draineren van deze weefsels. Draineren is het afvloeien van het lymfevocht.
Lymfevaten zijn kanalen gevuld met lymfevocht dat afkomstig is uit de weefsels. Lymfevocht is een kleurloze vloeistof. Deze kleurloze vloeistof is het resultaat van een bloedfiltering, waarmee het afval vervoert wordt dat door het lichaam is aangemaakt. In dat lymfevocht zitten witte bloedlichaampjes.
Deze witte bloedlichaampjes verdedigen ons lichaam tegen infecties. Via steeds breder uitlopende kanalen komt het lymfevocht in onze bloedsomloop terecht. Maar voordat het in het bloed terecht komt, moet het eerst gefilterd worden. Daarom passeert het lymfevocht eerst minstens een lymfeklier.
Een lymfeklier, ook wel een lymfeknoop genoemd, is het zuiveringsstation van ons lymfesysteem. Deze liggen op plekken waar meerdere lymfevaten elkaar kruisen. Het filtert het afval uit het lymfevocht. Daarnaast maken ze virussen en bacteriën onschadelijk. Deze lymfeklieren zitten in groepjes verspreid door ons lichaam heen (zie afbeelding).
Deze groepjes lymfeklieren bevinden zich:
- In je hals
- In je oksels
- Langs je luchtpijp
- Dicht bij je longen
- Dicht bij je darmkanaal
- Achter aan je buikholte
- In je bekkenzone
- In je lies
Het lymfeweefsel bestaat uit alle lymfeklieren en bepaalde weefsels aan:
- De keelholte
- De luchtwegen
- De milt
- De darmwand
- het beenmerg
In je lymfeweefsel vind je een heel groot aantal witte bloedlichamen die lymfocyten worden genoemd. Deze worden aangemaakt in je beenmerg, de lymfeklieren en de milt. Deze lymfocyten circuleren in het lymfevocht en het bloed. Uiteraard spelen deze lymfocyten een essentiële rol in je immuunsysteem.
Het lymfesysteem en onze ademhaling
Het lymfevocht beweegt door de lymfevaten. Deze beweging wordt op een aantal manieren opgewekt. Allereerst doordat er langs de lymfevaten gladde spiertjes lopen. Deze gladde spiertjes maken een pompende beweging . Door deze pompende beweging wordt het vocht vooruit geduwd. Daarnaast wordt de beweging van het lymfevocht veroorzaakt door de skeletspieren.
Doordat je lichaam gedurende dag beweegt knel je door je lichaam heen een lymfevat af. Dit afknellen veroorzaakt een voortstuwende beweging. Als laatste helpt de zwaartekracht het lymfevocht goed af te voeren. Verder zitten er verspreid door je lymfevaten kleppen. Deze kleppen zorgen ervoor dat het lymfevocht niet terug kan vloeien.
Het komt wel eens voor dat het lymfevocht niet of niet goed meer wordt afgevoerd. Dit is een aandoening die bekend staat als lymfoedeem. De ademhaling wordt hierbij vaak ingezet ter behandeling van deze aandoening. Zoals hierboven beschreven speelt beweging hier ook een belangrijke rol in!
Je ademhaling speelt een belangrijke rol in ons lymfesysteem. Hierbij wordt wederom de helende kracht van een flexibel middenrif benadrukt. Je middenrif is je belangrijkste ademhalingsspier.
Een goede ademhaling heeft namelijk een aanzuigende werking op het lymfesysteem, waardoor het een afvoerende werking heeft op het lymfevocht. Een zogenoemde spierpomp.
Dat komt omdat bij het inademen via je middenrif de druk verhoogt wordt in de buik- en borstholte. Bij het uitademen verlaagt deze druk. Door deze drukverandering wordt lymfevocht afgevoerd uit de bekkenorganen, de buik- en borstholte, maar ook uit de armen en benen. Daarnaast wordt het volume van grote lymfe stammen vergroot, waardoor er nog meer lymfevocht kan worden afgevoerd. Lymfestammen zijn de grootste lymfevaten van ons lichaam.
Je longen zijn dus niet alleen een belangrijk onderdeel van je immuunsysteem, ze fungeren deels als afvalverwerker van je lichaam. Een gezonde focus op een ademhaling via je middenrif (buikademhaling) zorgt namelijk voor een optimale afvoer van ons lymfevocht!