De relatie tussen je longmeridiaan en levensenergie

We weten allemaal dat onze longen van cruciaal belang zijn. We krijgen zuurstof binnen door in te ademen, zonder inademen zullen we dit leven snel verlaten. In het ademhalingsstelsel kunnen we de longen als het orgaan zien, dat het lichaam voorziet van zuurstof, zonder dat kunnen we niet leven. Daarnaast ademen we het koolzuur uit, er vindt een gaswisseling plaats. Dat zorgt ervoor dat erop allerlei plekken in ons lichaam zuurstof komt, dat wat nodig is voor allerlei belangrijke processen.

Volgens de Oosterse geneeswijze hebben de longen behalve deze hierboven beschreven functies, ook nog andere functies. Vanuit de traditionele Chinese geneeskunde gelooft men dat er levenskracht door je lichaam stroomt die de organen met elkaar verbinden.
Ki is de zogenoemde levensenergie. ‘Ki’ in het Japans en ‘Chi” in het Chinees.

We praten over energie. Energiebanen in het lichaam, die levensenergie vervoeren door je hele lichaam. Naast je aderen, lymfebanen en zenuwbanen lopen er onzichtbare banen door ons lichaam. In ons lichaam stromen 12 energiebanen. Deze energiebanen, meridianen, waardoor Ki stroomt. Deze staat in verbinding met alle structuren, cellen, weefsels, organen, systemen en levensfuncties in ons lichaam.

Ki stroomt door alles wat leeft en is ongrijpbaar voor ons als mens, omdat we het niet kunnen vastpakken. En niet direct kunnen zien. We kunnen het wel voelen!
Alle meridianen zijn twee u

ur per dag het meest actief. Ze zijn aan het begin en einde met elkaar verbonden. Iedere meridiaan heeft zijn eigen taak.

De longmeridiaan is actief van 3-5 uur in de ochtend. Dit is het tijdstip waarop de natuur zich voorbereidt op een nieuwe dag. Goedemorgen wereld!

Daarom mediteren de monniken op dat tijdstip en ademen zij zo de lucht in die hun longen voedt.

Chinese orgaanklok

De energie verloopt in een vaste volgorde en duurt 24 uur. Ieder orgaan is 2 uren per etmaal optimaal. Tijdens deze twee uren is het betreffend orgaan dus extra hard aan het werk. 

Precies 12 uur later is dit orgaan juist weer op zijn zwakst. Volgens de Chinese orgaanklok is elke twee uur een specifieke meridiaan het meest actief, een andere meridiaan is dan juist het minst actief.

In je ademhaling zit energie waardoor je batterij in je lichaam gevoed wordt. Dus stel je eens voor als je bedenkt wat er met je energie gebeurt wanneer je geen verse zuurstof inademt.

Als je dat omdraait kan je door ademhaling je energie ook beïnvloeden. De longmeridiaan zorgt via de inademing voor nieuwe levensenergie. Weer komt naar voren hoe belangrijk ademen is!

Door de uitademing verwijdert hij afvalstoffen uit het lichaam. Deze functie heeft hij gemeen met de dikke darm-meridiaan. Zowel de long als de dikke darm meridiaan spelen een belangrijke rol bij het uiten en loslaten van verdriet en pijn.

Bij een goede gezondheid stroomt Ki gelijkmatig door de meridianen en is er sprake van een sterk zelfhelend vermogen. Klachten ontstaan wanneer er een onbalans is in Ki en onze energie niet vrij kan stromen.

Dus als je longmeridiaan uit balans is, dan kun je je verdrietig voelen of vind je het moeilijk om je te uiten. Innerlijke leegte, ontevredenheid, gevoelens van minder waardigheid.
Een chronische disbalans van de longenergie komt fysiek onder meer tot uiting in vermoeidheid. Elke cel in het hele lichaam krijgt zijn energie van de longen.
Lichamelijke klachten zijn, astma, hoesten, bronchitis, sterke haaruitval, allergische huidreacties.

Waar zit die onzichtbare niet vastpakkende meridiaan die we wel kunnen voelen?
Hij start in de buikholte, net boven de navel en gaat van daaruit naar beneden richting de dikke darm.

Vanuit de dikke darm stroomt hij weer naar boven, door het middenrif en verbindt zich daar met de maag. Via de longkwabben stroomt de meridiaan verder omhoog, tot aan de hals. Hier komt hij aan de oppervlakte, aan de voorkant van de schouder, net onder het sleutelbeen. Vervolgens loopt hij over de boven- en onderarm, via de pols naar de buitenkant van de duim. Een vertakking loopt vanaf de pols naar de wijsvingertop, waar hij verbindt met de dikke darmmeridiaan.

longmeridiaan
Dikke darm meridiaan
Scroll naar boven