Het Middenrif
Het middenrif is de belangrijkste spier voor de ademhaling!
Samen met de psoasspier en de buikspieren helpen ze allemaal bij aan de ademhaling. Belangrijk is de gezonde conditie van deze spieren.
Wat is het middenrif? Ook wel diafragma genoemd. In de anatomie is het een grote platte kogelvormige spier met een centraal peesblad die de scheiding vormt tussen borst- en buikholte. Boven het middenrif liggen de longen en het hart en onder het middenrif liggen organen zoals de maag lever en de darmen.
Het middenrif zit vast aan de binnenzijde van de lage ribben, aan de achterzijde van het borstbeen en via twee steunpilaren, ook wel crussen genoemd, deze zitten vast aan de voorzijde van de wervels ter hoogte van de overgang van de borstwervels naar de lage rugwervels.
Direct naast deze crussen liggen de psoasspieren. De psoas verloopt langs de lage ruggenwervels. Daarnaast is deze ook aan de ruggenwervels verbonden, waardoor hij veel invloed heeft op de stand van de wervelkolom. Uiteindelijk zit de psoas vast aan de binnenzijde van het bovenbeen, ter hoogte van de lies.
In ontspannen toestand, wanneer je longen leeg zijn heeft het middenrif de vorm van een koepel.
Wat doet het middenrif nu eigenlijk? De hoofdfunctie van het middenrif is om de ademhaling te ondersteunen dat samen met de psoas en buikspieren. Ontspanning van het middenrif is heel belangrijk voor volledige ademhaling.
De koepel komt bij inademing dan naar beneden en de ribben gaan opzij, waardoor er meer ruimte ontstaat in de borstholte en de longen zich vullen met zuurstof.
De neerwaartse druk van het middenrif tegen de organen in de buikholte, zorgen er ook voor dat de buik omhoogkomt bij een inademing. Mooie test om te kijken of je middenrif kan ontspannen.
Na inademen komt een automatische uitademing en het middenrif komt door een elastische terugslag weer in de koepelpositie.
Ook de buikspieren worden bij de uitademing gebruikt. Door deze licht aan te spannen gaat de buik omlaag en helpen de buikspieren het middenrif weer ophoog te brengen.
Alle organen die onder het middenrif zitten, kunnen de oorzaak zijn van het trekken aan het middenrif. Denk hierbij bijvoorbeeld aan operaties aan organen of ontstekingen in de organen.
Wat de reden ook is en de spanning toeneemt op het middenrif, heeft dat direct gevolgen voor de mobiliteit van deze spier. En heeft dus effect op je ademhaling.
Als er spanningen zitten op het middenrif kan zich dat uiten in hyperventilatieklachten en omdat het hartzakje vastzit aan de bovenzijde van het middenrif, heeft het middenrif ook invloed op de functie van het hart. Dit kan leiden tot hartkloppingen en hartritmestoornissen. Wat ervaren kan worden als erg vervelend.
Omdat de slokdarm door het middenrif loopt zou het kunnen dat je refluxklachten krijgt als je middenrif niet in goede staat is. Want het middenrif helpt mee aan de afsluiting van de slokdarm.
Het is dus heel belangrijk om je middenrif goed te onderhouden en ademhalingsoefeningen kunnen daaraan bijdragen.
Je hoort vaak dat mensen zeggen dat ze niet diep kunnen doorademen, vaak zit dan het middenrif vast. Dat betekent dat je niet goed in staat bent om een middenrifademhaling toe te passen. Deze ademhaling is belangrijk voor diep te kunnen doorademen naar de buik. Als dat niet lukt, dan adem je met je borstgebied. Dat kan een benauwd en gestrest gevoel geven. Vaak hoor je mensen zeggen gejaagd gevoel. Het lichaam kan door de stress minder makkelijk loslaten en herstellen. Met alle gevolgen van dien, als dit chronisch wordt.
Train je ademhaling, wordt bewust van je ademhaling en zorg voor gezonde ademhaling.