Neusademen?

'Hou je mond dicht!'

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Als je bewust wordt van je ademhaling, kom je er misschien wel achter dat ademen door je neus je nog niet zo makkelijk afgaat.

Door waarschijnlijk jarenlang onbewust door de mond te ademen kost het nu wat training om weer goed te leren ademen, door de neus.

Door het boek ‘Breath’ van James Nestor te lezen hieronder informatie uit het boek, wat zijn bevindingen zijn en waar neus ademen goed voor is. De neus heeft een cyclus.

De neuscyclus

Heb je ook wel eens dat je ene neusgat opeens verstopt zit en dan een paar uur later het andere neusgat? Dat is een neuscyclus.

De neuscyclus geeft een afwisselend opzwellen van de ene kant en ontzwellen van de andere kant van de neus. Het weefsel aan de binnenkant van het ene neusgat sluit en het verstopt terwijl het andere openblijft. Vervolgens na ongeveer dertig minuten tot vier uur gaan de neusgaten naar een volgende cyclus.

Het rechterneusgat werkt als gaspedaal. Wanneer je vooral door dit neusgat inademt, versneld de circulatie, wordt je lichaam warmer en stijgen de cortisolspiegels, bloedruk en hartslag. Dat komt doordat ademen door de rechterzijde van de neus het sympathische zenuwstelsel activeert. Het vlucht of vecht mechanisme dat het lichaam in verhoogde staat van alertheid en paraatheid.

Ademen door het rechterneusgat zal ook de bloedtoevoer verhogen naar de tegenoverliggende helft van de hersenhemisfeer, vooral de prefrontale cortex, die in verband staat met logische beslissingen, taal en rekenen.

Inademen door het linkerneusgat heeft het tegenovergestelde effect, het werkt als een soort remsysteem, dat de versnelling van het rechterneusgat in toom houdt. Deze is dieper verbonden met het parasympatische zenuwstelsel, de rust en de herstelkant die de bloeddruk verlaagt, het lichaam afkoelt en het angstniveau verlaagt.

Ademen door het linkerneusgat bevordert de bloedstroom naar de tegenovergestelde kant van de prefrontale cortex, naar het gebied dat creatief denken beïnvloedt en speelt een rol in het produceren van negatieve emoties.

In balans door de neus

Ons lichaam functioneert het efficiënts in een toestand van evenwicht, heen en weer schakelend tussen activiteit en ontspanning, dagdromen en redelijk nadenken. Deze balans wordt beïnvloed door de neuscyclus.

In je neusgat worden door miljoenen piepkleine structuren, trilharen of cilia, rommel die door de neus is binnengekomen, die vervolgens via de keel omlaag naar de maag gaan, daar wordt de troep, de verontreiniging geneutraliseerd, en dan aan de darmen doorgegeven en ten slotte uitgescheiden uit je lichaam.

In verschillende gebieden van je neusschelpen hebben een werking om de lucht die je inademt te verwarmen, zuiveren, vertragen en samendrukken zodat de longen zoveel mogelijk zuurstof uit ademhaling kan halen. Om deze redenen is het veel gezonder om door de neus adem te halen dan door de mond.

De neus is een stille krijger: de poortwachter van ons lichaam, farmaceut voor onze geest en windwijzer voor onze emoties.

Veel mensen kost het veel moeite om door de neus adem te halen. En als je slaapt heb je vaak niet door dat je door je mond ademhaalt. Er kunnen veel aandoeningen ontstaan door mond ademen. Bijvoorbeeld parodonitis, slechte adem, gaatjes in je tanden en mond ademen blijkt nog schadelijker te zijn dan snoepen!

Mond ademen draagt bij aan slaapapneu en snurken. Je mond afplakken als je gaat slapen is nog niet zo’n gek idee en zal je slaap bevorderen en je fitter laten voelen. En je kan herstellen van snurken. Zodat je opnieuw kan leren ademhalen zodat je werkt aan je gezondheid. Door neusademen.

Voordelen van neusademen zijn dat de sinussen een enorme extra dosis stikstofmonoxide afgeven. Waarvoor is dat nou goed? Stikstofmonoxide is een molecuul de circulatie stimuleert en ook de afgifte van zuurstof aan je cellen. Heel veel processen hebben baat bij juiste hoeveelheid stikstofmonoxide in je bloed.

Stikstofmonoxide speelt een belangrijke rol bij het reguleren van de bloeddruk, bloedstolling, bloedtoevoer naar de spieren, afweer tegen bacterien en kankercellen, De oogboldruk, slaap, en nog veel meer.

Neusademen kan het gehalte aan stofstofmonoxide verzesvoudigen. Dat zorgt voor wel 18 procent meer zuurstof opname dan door je mond ademen.

Door jarenlang door je mond te ademen kan je chronische verstopping krijgen, neusholten die blokkeren met weefsel. Er zijn onderzoeken dat mensen binnen 6 weken met neusademen en ’s nachts neus af plakken hun neus weer openging.

Dus allemaal tape kopen en afplakken die mond, ook lekker rustig..;-)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven